Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   16 copii de la Bălţata…

16 copii de la Bălţata au fost „imunizaţi” cu o supradoză de vaccin anti-tuberculoză

Ieri, 9 mai, 16 copii din s. Baltata, r. Criuleni, au fost internaţi la Centrul Mamei şi a Copilului cu reacţie adversă după administrarea unei supradoze de vaccin împotriva Tuberculozei. Avocata Parlamentară a copilului, Tamara Plămădeală a declarat că va sesiza Procuratura Generală şi va solicita intentarea unui dosar penal în baza art. 231 care presupune încălcarea de neglijenţă a regulilor şi metodelor de asistenţă medicală.

Totodată, Avocata Parlamentară a copilului va sprijini părinţii decişi să se adreseze în instanţa de judecată pentru a-şi revendica drepturile încălcate. Tamara Plămădeală califică imprudenţa comisă drept un prilej de  a solicita demisia administraţiei instituţiei de învăţământ pentru admiterea, fără acordul părinţilor, a vaccinării copiilor. Scoaterea copiilor de la ore fără a presupune vreun risc legat de viaţa şi sănătatea lor şi fără a informa anticipat părinţii şi fără a le solicita acordul lor, denotă o gravă incompetent a cadrelor din instituţia de învăţământ.

Avocata Parlamentară indică, într-un comunicat de presă, că, potrivit Legii pacientului, au fost încălcate mai multe reglementări legale interne:
Securitatea vieţii personale, integritate fizică, psihică şi morală, cu asigurarea discreţiei în perioada acordării serviciului medical;
Informaţii privind prestatorul de servicii de sănătate, costul şi modalitatea de prestare, propria sănătate, metodele de diagnostic, tratament şi recuperare, profilaxie precum şi riscul/eficienţa lor terapeutică;
Exprimarea consimţămîntului /refuzului privind intervenţia medicală sau participarea la cercetarea biomedicală (studiul clinic).